Društvo gorske reševalne službe Rateče

POROČILO S TEČAJA V ITALIJI
PASSO ROLLE 20. 9. – 26. 9. 2010

Na povabilo italijanske carine »Guardia di finanza«, v nadaljevanju GdF, smo se štirje člani GRZS in sicer Slavko Rožič-inštruktor, Grega Brajnik-VRP, Primož Ravnihar-VRP in Jurij Jeršin-inštruktor, udeležili celotedenskega tečaja na prelazu Rolle v srcu italijanskih Dolomitov. Tečaj je bil predvsem namenjen vodnikom reševalnih psov in njihovim štirinožcem in pa tehniki stenskega reševanja.


STENSKO REŠEVANJE

Za razliko od naše tehnike, sloni tehnika spusta »GdF« na enem sidrišču in z uporabo Kongovega »Gi-gi «-ja, ki v bistvu zamenjuje zavoro na vponko v naši tehniki

Picture
Slika : Sidrišče

.

Picture
Slika : Gi-gi Kong Dvojna zavora na vponko

Na ta način lahko spustijo v steno dva reševalca z nosili ali pa do šest reševalcev naenkrat.

Picture
Slika  Dva reševalca ob nosilih

Dvig poteka preko dveh dvojnih škripcev, z dodatnim varovanje na »Gi-gi«.

Picture
Slika  Dvig s pomočjo dveh dvojnih škripcev

Seveda dvig lahko poteka tudi z uporabo vitle. Za prikaz so uporabljali ladijsko vitlo na podlagi Kongove plošče.

Picture
Slika : Dvig s pomočjo Kongove vitle


Ker v njihovi tehniki tudi podaljšujejo vrvi za dodatno varovanje na vrveh uporabljajo vozel »Tac«, ki je v bistvu tesarski vozel, ki ga zaključijo s polovičnim podaljševalnim vozlom. Ta vozel se z lahkoto razrahlja, da skozenj steče podaljševalni vozel.

Picture
Slika : Vozel »Tac«


Njihova tehnika sloni na uporabi osebne opreme, ki jo imajo reševalci. Tako lahko delo poteka zelo hitro in na ta način lahko lažja in hitrejša ekipa prej pride do mesta nesreča in z zelo malo opreme opravi najnujnejše na sidrišču in pri ponesrečencu preden pride ekipa z nosili, vitlom in ostalo težjo opremo.

PETZL »LEZARD«

Picture
Francozi so predstavili posebno sidriščno vponko, ki se uporablja pri helikopterskem reševanju. Gre za prototip, ki je še vedno v fazi preizkušanja in se imenuje Petzl »Lezard«. Preizkušanje poteka v sodelovanju z omenjenim podjetjem in francosko žandarmerijo v Chamonix-u, ki se ukvarja z gorskim reševanjem.

Gre za posebno vponko, ki ima mesta za vpetje v kljuko EMV, zanki za vpetje reševalca in zdravnika (ali drugega reševalca), za vpetje ponesrečenca in posebno zanko za vpetje v steno. Ta posebna zanka služi za vpetje reševalca in ponesrečenca v steni (sidrišče, vrvna ograja…) njena nosilnost je 2000 kg. Ko reševalec vpne kljuko EMV v vponko, se ob morebitnem neizpetju varovalne zanke, le-ta izpne sama ob sili 20 – 25 kg. V raziskavo te vponke jih je prisililo dejstvo, da se je zgodilo kar nekaj nesreč, ko je helikopter ostal povezan s steno.

VAJA

Petkova noč je bila namenjena skupni vaji vseh služb, ki so med tednom opravljale različne naloge. Ena od vaj je bila v kanjonu reke v katerega je strmoglavilo osebno vozilo s štirimi potniki, druga vaja je potekala v steni, kjer se je poškodoval alpinist ter vaje v iskanju pogrešanih oseb za vodnike reševalnih psov,ki so potekale v skalnem plazu, v gozdu, rušju… Razen na vaji v kanjonu smo na vseh aktivno sodelovali. Odlično pripravljene vaje je motil le dež, ki se je ponoči prelevil v močno sneženje in tako nas je zjutraj pozdravilo 2 cm beline. 

Teden je minil tudi s plezanjem v granitu in apnencu ter prijetnem vzdušju, lepem vremenu, ob razvajanju gostiteljev  in mislim, da smo se vsi naučili marsikaj, kar bi bilo uporabno tudi za našo reševalno organizacijo. 
                                                                                                           
                                                                                                           Zapisal: Jurij Jeršin