Društvo gorske reševalne službe Rateče

POROČILO Z LETNEGA TEČAJA V BELEM POTOKU

Picture
Dne 5. 6. 2010 smo pred visoko planinsko sezono opravili usposabljanje iz letne tehnike reševanja v kanjonu Belega potoka nad Planico.

Tečaj smo pričeli z zborom v garaži društva od koder smo se odpeljali mimo bivše vojašnice do našega delovišča. Za ponesrečenca smo izbrali lutko, da so vsi člani lahko aktivno sodelovali na vaji. Odločili smo se za izdelavo žičnice na osnovi žerjava. Najprej sta si reševalca na obeh bregovih, s tehniko spusta in vzpenjanja po vrvi, izmenjala vrvi za žičnico ter vrvi za vlečenje in spuščanje. Ekipi na obeh straneh sta poskrbeli za vrvno ograjo in sidrišča in že je bila naša žičnica nared. Po sestavi nosil UT 2000 smo reševalca z njimi spustili do ponesrečenca, kjer sta z drugim reševalcem ponesrečenca oskrbela in imobilizirala v nosila, ter ga pripravila za dvig. Na sidriščih so potekali postopki tehnike iz spusta v dvig s pomočjo vitle Tyromont. Ko je bil ponesrečenec na varnem, smo vajo ponovili še enkrat, tokrat z zamenjanimi ekipami. Vajo smo zaključili ob 15 uri brez zapletov in poškodb.

Vaja je odlično uspela in močno poživila naš letni tečaj, saj je vsebovala vse manevre z vrvmi, ki jih narekuje naša doktrina.


Za DGRS Rateče
Jurij Jeršin