Društvo gorske reševalne službe Rateče

ZADEVA : OPIS AKCIJE V CIPRNIKU Z DNE 12. 10. 2009 – REŠEVANJE ZAPLEZANIH POLJSKIH ALPINISTOV

Picture
Dne 12. 10. 2009 ob 15:57 uri je dežurni ReCO Kranj javil, da so v ostenju Ciprnika obtičali štirje poljski državljani. Ob 16:10 je bilo na postaji zbranih devet reševalcev. S Terranom smo se odpravili proti Planici. Med vožnjo smo ugibali o morebitnem mestu zaplezanih in verjeli v lahkotnost reševanja, ki je v tem delu pogosto in glede na izkušnje ne predstavlja posebnih tehničnih težav. V Planici smo jih s pomočjo daljnogleda ob 16:30 locirali v steni in ugotovili, da se nahajajo v izredno krušljivem svetu in se spraševali, kako jim je sploh uspelo zlesti na tisto polico. O kakšni lahkotnosti ni bilo več govora. Mirilo nas je le dejstvo, da ni nihče poškodovan. Oprtali smo si nahrbtnike z opremo za stensko reševanje in se odpravili v zlovešč krušljiv svet. Dostop pod steno ni povzročal večjih težav. Pod steno smo spoznali, da vsak premik zaplezanih nad nami sproži dež kamenja. Odločili smo se, da bomo premikanje omejili na vsakega reševalca posebej, ostali pa mirujemo in se izogibamo vpadnici. Tako smo splezali po krušljivem kaminu do prvih Poljakov (17:10) in s pomočjo klinov namestili vrvno ograjo po kateri smo enega za drugim pospremili v lažji svet. Problem je predstavljal četrti Poljak, ki je splezal na ozko poličko pod steno, ki ni nudila nikakršne opore. Že po njegovih očeh smo videli, da se ne bo premaknil niti za centimeter. Tu smo morali splezati mimo njega in s sprotnim navrtavanjem poskrbeti za varovanje nas in nesrečnika. K sreči je stena nad nami nudila odlične pogoje za vrtanje. Nad njim smo uredili sidrišče in ga z vrvjo spustili s poličke skozi kamin v lažji svet. Poljaki so bili rešeni, potrebno je bilo le še pospraviti steno, kar smo opravili ob soju naglavnih lučk. Ob 20:15 smo bili vsi pri avtomobilu pod steno, srečni, da je reševanje potekalo brez velikih zapletov in poškodb. Ob 21:00 je bila uporabljena oprema v stanju za novo intervencijo in ob tem času smo akcijo tudi zaključili.
Opozoril bi le, da je po odcepu, kjer poteka manj znana pot na Ciprnik, še ena zavajajoča markacija v smeri grabna, ki je nesrečne Poljake speljala s smeri. Kdo jo je tja narisal ne vemo, vendar jo bo potrebno izbrisati v izogib takim pripetljajem.
Prilagam še skico za boljše razumevanje stanja.


V Ratečah 14. 10 .2009                                                                                               Za GRS Rateče
                                                                                                                                            Jurij Jeršin